Nieuws

Hoewel de derde dinsdag van september al enige tijd achter ons ligt, was het afgelopen zaterdag om 11:00 uur minstens zo’n belangrijk ceremonieel “koffer” moment.
Oud keurmeester B. Brink (speler van het legendarische Hattem 5, vino en bal oloog en tegenwoordig ook bekend als scheidsrechter) overhandigde de authentieke gehaktballen-testkoffer aan N. van ‘t Ende, the founding father van het nieuwe Hattem 5.
Met ingang van direct zal de net benoemde gehaktballencommissie van het 5e bij uitwedstrijden in de regio de in de kantine geserveerde gehaktbal gaan testen.
De test zal aan de hoogste eisen voldoen waarbij de resultaten vastgelegd worden volgens ISO-norm; 22000 en 22003, waarbij ook aandacht is besteedt aan de bestelprocedure van de bal gehakt om een zo gelijk mogelijk speel en testveld te creëren.
Testonderdelen zijn o.a. Afkomst: fabriek/slagerij/zelf gemaakt, smaak, temperatuur, stevigheid, presentatie, gewicht, sausdikte.
Nu in deze tijd “transparantie” een belangrijk politiek item is zal Hattem 5 alles in het werk stellen om zowel de test procedure als de uitkomsten via sociale media te delen.
Dat het opnieuw in ere herstellen van deze Hattem 5 traditie ook een positieve invloed heeft op het voetbalresultaat werd enkele uren later duidelijk toe Hattem 5 haar eerste overwinning behaalde op WVF 15.

Na de puntendeling met OWIOS vorige week, was het v.v.Hattem dat nu de volle 3 punten meenam uit Oene naar Hattem.

Het was voor Hattem afgelopen zaterdag een belangrijke wedstrijd tegen Oene. Het behaalde punten aantal na de start van de competitie viel niet mee. Een blik op de ranglijst leerde daarbij wel dat er gespeeld was tegen de teams die de eerste 5 plekken in de competitie bezetten.

Het team dat trainer Arjan ten Hove aan de start liet verschijnen was met 7 spelers die niet ouder zijn dan 20 jaar erg jong te noemen. Dat leeftijd niet alles zegt wanneer er voldoende voetbalkwaliteit op het veld staat werd vanaf het begin duidelijk.

Hattem trok vanaf het eerste fluitsignaal de wedstrijd en het initiatief naar zich toe. Na 10 minuten ontstond de eerste kans toen Felix Noordberger de knap op tijd startende Sam Broekhuis wegstuurde die schuin voor het doel de bal langs de keeper, maar ook net langs de verkeerde kant van de paal stuurde. De Oener ploeg hield veel mensen achterin, zodat Hattem makkelijk combinerend tot de 16 meter het spel kon bepalen. Na hier daar een kleine mogelijkheid was het een mooie aanval waarbij Rick Dalhuisen een harde voorzet kon afleveren die door een van de voorwaartsen werd binnengetikt. De blijdschap was van korte duur, daar de grensrechter als een van de weinigen de situatie als buitenspel beoordeelde en de scheidsrechter zijn signaal overnam. Nog voor rust moest Sam Broekhuis met een blessure gewisseld worden en kwam voor hem Giovan Draijer in het veld. Hattem bleef de bovenliggende partij en het was niet gek geweest wanneer er bij het rustsignaal een voorsprong op het score bord had gestaan.

Na de rust waren er bij Oene enige aanpassingen gedaan waardoor de wedstrijd een ander gezicht kreeg. Waar het voor Hattem tijd werd te scoren was het Oene dat probeerde meer grip op het spel te krijgen. De wedstrijd waarbij de toeschouwers al enige tijd de tribune hadden opgezocht of zich verscholen onder een paraplu speelde zich af op het middenveld waarbij Hattem zo nu en dan gevaarlijk werd. Bij een van die mogelijkheden werd een voorzet in eerste instantie gemist en vanaf de andere kant opnieuw scherp voorgebracht. De Oener verdediger werd op de achterlijn zo in het nauw gebracht door een Hattemer aanvaller dat hij de bal over de eigen achterlijn werkte en Hattem op een verdiende 0 – 1 voorsprong kwam.  Na dit doelpunt ging Oene met meer druk naar voren spelen en werd het wedstrijdbeeld onrustiger. Waar Oene hoopte op kansen op de gelijkmaker was het Hattem dat met kansen voor Wesley van Winsum en Giovan Draijer een aantal keren de wedstrijd vroegtijdig kon beslissen. Hoewel doelman Alec van Dijk deze middag maar 1 lastige redding hoefde te verrichten was er toch opluchting  aan Hattemse kant toen de goed leidende scheidrechter te Teije affloot en er 3 punten bijgeschreven kon worden.

Volgende week staat er een thuiswedstrijd tegen Zwolsche Boys op het programma.

Na de bekerwedstrijd van vorige week werd de competitie voor Hattem hervat met een thuiswedstrijd tegen het vorig seizoen gedegradeerde OWIOS. Daar waar Hattem in de eerste helft een optisch overwicht had waren de rollen na de thee omgedraaid. En daarbij zat het venijn in de staart van de wedstrijd. Kort voor het einde van de reguliere speeltijd kregen beide teams een strafschop toegekend. Waar OWIOS miste, scoorde Hattem wel. Toch was dat niet voldoende voor Hattem wat diep in blessuretijd wist OWIOS evenwel toch nog de gelijkmaker te scoren. Gezien het wedstrijdbeeld overigens wel een terechte puntendeling.

In de eerste helft pakt Hattem initiatief
Trainer ten Hove had een aantal wijzigingen doorgevoerd in zijn opstelling ten opzichte van vorige week; dit i.v.m. de afwezigheid en blessures van spelers. Hattem probeert in de beginfase het initiatief in de wedstrijd te pakken al moet het alert blijven op het feit dat de bezoekers uit Oldebroek loeren op een counter. Met verzorgd voetbal probeert men door de groene muur te komen waarbij toch steeds ontbreekt aan het laatste zetje om echte kansen te creëren. Andersom heeft Hattem in deze fase verdedigend gezien weinig te duchten van de aanvallende initiatieven van OWIOS. De verdediging staat goed en neutraliseert pogingen van OWIOS om gevaar te stichten al in een vroeg stadium. Het enige moment wat voor opschudding zorgt is na ca. 30 minuten. Een vrije trap van Jari Dunnink wordt door een OWIOS-verdediger totaal verkeerd geraakt waarbij zijn eigen doelman van Olst zich nog flink moet strekken om de bal onder de lat weg te tikken om een doelpunt te voorkomen. Optisch gezien heeft Hattem in de eerste helft een overwicht maar tot echte kansen heeft dit niet kunnen leiden.

Na rust veel strijd en OWIOS gevaarlijker

Hattem begint na de rust voortvarend. Felix Noordberger komt al snel na de hervatting na een voorzet van Rick Dalhuisen in de doelmond in balbezit maar kan net niet tot een schot komen. Ook een lobje van Jort Steenman is net onvoldoende. Balverlies van Wesley van Winsum geeft OWIOS de gelegenheid snel om te schakelen en één van de voorwaartsen weg te sturen. Hattem-doelman van Dijk laat zich niet van de wijs brengen en komt als winnaar uit de bus. De bezoekers krijgen daarna nog een kansje als de spits de bal teruglegt op de inkomende mensen maar meer dan een schotje naast wordt het niet. OWIOS heeft nu wel meer overwicht al komt het verder, net als Hattem voor rust, niet tot kansen. In het slot van de wedstrijd speelt OWIOS wat opportunistischer en probeert het Hattem terug te dringen. Bij één van die aanvallen tikt Jerensley Hooi zijn tegenstander net iets te veel aan waardoor deze tegen het gras gaat; strafschop OWIOS. Gelukkig voor Hattem pakt Alec van Dijk deze prima en blijft het 0-0. Hattem raakt niet van de wijs en gaat op haar beurt ten aanval. Kort hierna is het Wesley van Winsum die binnen de beruchte lijnen naar de grond gaat na wat duwwerk en nu is het Hattem dat een strafschop krijgt. Hij gaat zelf achter de bal staan en maakt geen fout; 1-0. OWIOS gooit nu alles op alles om de gelijkmaker nog uit het vuur te slepen. Na 7 minuten in blessuretijd lukt dat ook. Een lange haal naar voren zorgt voor wat miscommunicatie in de Hattem-defensie waarna Robin Hop namens OWIOS de bal voor de voeten krijgt en de bal in een leeg doel kan schuiven. Enkele minuten later fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

Terechte puntendeling, maar voelt toch wat zuur voor Hattem

Gezien het spelbeeld van de wedstrijd is de puntendeling wel te verklaren. Ondanks dat is voor Hattem toch wel zuur dat het diep in blessuretijd alsnog de gelijkmaker moet slikken. Dat terwijl de overwinning voor het grijpen leek. Hattem speelde echter vandaag een acceptabele pot waarmee de technische staf verder kan. Opmerkelijk is dat Hattem nu heeft gespeeld tegen de huidige top 5 van de ranglijst. Komende weken zal moeten blijken wat dit waard is waarbij volgende week de uitwedstrijd tegen Oene op het programma staat.

De KNVB heeft deze week de loting verricht voor de volgende ronde van de bekercompetitie. Hattem zat hierbij ook in de koker na de mooie overwinning op 3e klasser DKB uit de Krim. Uit de loting is komen vast te staan dat Hattem in de week van 21 november zal aantreden tegen Robur et Velocitas uit Apeldoorn. Dit betreft dan een uitwedstrijd voor de geel-blauwen.
Robur et Velocitas is een van de oudste “anno1882” opgerichte voetbalverenigingen van Nederland. De teams van v.v.Hattem en Robur et Velocitas kennen elkaar van vele ontmoetingen in het zondagvoetbal. Zoals bekend heeft Hattem 10 jaar geleden al afscheid genomen van het zondagvoetbal; Robur et Velocitas speelt dit seizoen voor het laatst op de zondag en zal ook de overstap maken naar het zaterdagvoetbal.
Robur komt uit in de 3e klasse B zondag waar ze met 5 punten uit 4 wedstrijden in de middenmoot vertoeven. Het is dan ook even afwachten hoe de eindstand er uit zal komen te zien omdat die bepalend zal zijn op welk niveau Robur zal instromen in het zaterdagvoetbal voor het seizoen 2024-2025.
We hopen over 4 weken in ieder geval op veel supporters die het team steunen om de volgende ronde te behalen.

Zaterdag de thuiswedstrijd v.v. Hattem 1 – OWIOS 1.
De balsponsor is “een trouwe supporter”!

In de eerste knock-outronde van de bekercompetitie ontving Hattem het team van DKB uit De Krim. Dit team speelt ook in de 3e klasse zij het in poule D van het district Noord. Op voorhand zou je mogen aannemen dat de teams aan elkaar gewaagd zouden zijn, maar getuige het spel maar ook de uitslag was Hattem de betere deze wedstrijd. Voor Hattem is het nu afwachten wat de loting voor de volgende bekerronde zal opleveren. Deze volgende bekerronde staat op het programma voor de midweek van 21 november 2023.

Hattem speelt makkelijk, DKB de lange bal
Hattem-trainer ten Hove had voor deze wedstrijd wat te maken met afvallers (ziek en blessure) maar de boys die aan de aftrap stonden bepaalden van meet af aan wat er op het veld gebeurde. Hattem pakt gelijk het initiatief en probeert onder aanvoering van de prima spelende Jort Steenman met combinatievoetbal een gaatje te zoeken in de verdediging van de bezoekers. DKB speelt daarentegen fysiek en zoekt in balbezit vaak de lange bal wat voor weinig gevaar zorgt. Nadat in de beginfase nog niet echt sprake is van kansen, is het Felix Besseler die na 18 minuten de score opent. Sam Broekhuis ontvangt een inworp, geeft een goede pass op Felix die goed de ruimte zoekt waarna hij met een mooie stift de bal in de kruising ziet verdwijnen. Hattem blijft het overwicht houden en krijgt na een kwart wedstrijd een strafschop toegewezen nadat Hampo Alexanian binnen de beruchte lijnen ten val wordt gebracht. Jesse Betaze mist maar omdat de DKB-doelman te vroeg beweegt mag hij een nieuwe poging wagen. Ditmaal weet hij wel het net te vinden. Kort hierna weet DKB de aansluitingstreffer te maken. Na een overtreding op ca. 20 meter van het doel is het aanvoerder Groen die met een fraaie knal de bal achter de kansloze van Dijk in het net krult. In het laatste deel van de eerste helft zakt het niveau van Hattem wat terug, verliest het de grip op de wedstrijd maar weet DKB hier geen gebruik van te maken.

Na rust loopt Hattem naar grote zege
Hattem wil na rust in feite de wedstrijd al snel op slot gooien en voert de druk op het DKB-doel op. Jort Blankvoort is vanuit een hoekschop dichtbij de 3-1 ware het niet dat hij zijn voet net niet voldoende achter de bal krijgt om af te drukken. Kort daarna een tegenvaller voor Hattem als Bram van Regteren in een onschuldig duel zijn knie verdraait en het veld moet verlaten. De geel-blauwen laten zich niet van de wijs brengen en proberen de verdedigingsmuur van DKB te doorbreken. Bram de Boer probeert het eens van afstand en heeft pech als zijn prachtige schot via de kruising weer het veld in stuitert. De DKB-trainer voert dan een aantal wisselingen door in de hoop wat te forceren, maar het omgekeerde gebeurt. Felix Besseler maakt goed gebruik van de hierdoor ontstane ruimte en wipt de bal na een mooie pass van Giovan Drayer over de doelman waardoor hij de 3-1 laat aantekenen. Hierna is het Kevin Veger die de wedstrijd op slot gooit. Omdat DKB een aantal spelers naar de voorste linie heeft gedirigeerd, maakt de attent spelende Kevin dankbaar gebruik van de ruimte en fouten van de bezoekers en weet hij binnen slechts 15 minuten maar liefst 4 doelpunten te maken. Het slotoffensief is dan voor Giovan Drayer. Nadat Kevin Veger een duel om de bal wint en het strafschopgebied binnen dringt vindt hij Giovan Drayer bij de eerste paal die de bal prima over de doelman wipt en de eindstand op 8-1 brengt.

  Kevin Veger op weg naar zijn 4e doelpunt (foto Marcel Senz)

Ruime overwinning mooie opsteker

Hattem was in deze wedstrijd de betere ploeg en wint dan ook zeker verdiend van DKB. Mooi te zien dat de dadendrang van het team tot aan het einde van de wedstrijd aanwezig blijft waarbij het vertoonde spel een mooie opsteker is voor de komende competitiewedstrijden. Volgende week zaterdag wordt deze weer hervat met de thuiswedstrijd tegen het gedegradeerde OWIOS uit Oldebroek.

De voor vrijdagavond 27 oktober geplande ledenvergadering van de Vriendenkring der v.v. Hattem gaat wegens persoonlijke omstandigheden niet door. De nieuwe datum moet nog nader bepaalt worden, deze zal zo spoedig mogelijk kenbaar gemaakt worden.

Na een week geen wedstrijd gespeeld te hebben, waren de mannen van Hattem 5 tot het bot gemotiveerd om weer voor het echie tegen DOS Kampen te gaan spelen.

Het trainersduo durfde het zelfs aan om onze topscorers (Arne en Jasper) op de bank te laten beginnen. De opstelling was zo gemaakt dat we volle bak op de counter wilden gaan spelen.

Helaas werden wij al na een paar minuten verrast door een snelle tegengoal.

De Hattem 5 jongens lieten zich niet uit het veld slaan en probeerden toch mooi voetbal op de mat te leggen. In de duels kwamen onze jonge jongens niet vaak als winnaar uit de bus en konden en de tijd dat we de bal in bezit konden houden was vaak te kort. Dit resulteerde al snel in meer tegengoals, ondanks de inzet van alle spelers. In de eerste helft aan onze zijde twee spelers erg op en dat was Jay door zijn uitstekende verdedigingswerk en Sven die zijn longen uit het lijf liep en het  de tegenstander erg moeilijk maakte op rustig op te bouwen.

Voor rust was eigenlijk de wedstrijd al gespeeld. Wij gingen de rust in met een 5-0 achterstand . Na wat omzettingen in het team kwamen wij goed uit de startblokken. Merlijn vandaag onze aanvoerder was een voorbeeld voor iedereen.(kreeg complimenten van de scheidsrechter). Toch werden wij weer in de verdediging gedrukt en konden zelf geen vuist maken in de aanval. De stand liep snel verder op.

Onze tegenstander blonk niet uit in sportiviteit waarop Daan reageerde met een te harde  overtreding waarop onze onverbiddelijke scheidsrechter van vandaag direct rood gaf. Met een mannetje minder kwamen er tot onze verbazing juist wel kansen voor vv Hattem. Met als hoogtepunt een dot van een kans die Jasper om zeep hielp. Nadat de scheids had gefloten voor het einde van de wedstrijd, met een eindstand van 0-9, gingen de mannen enigszins vermoeid maar voldaan van het veld.

Begeleiding en spelers weten dat er bij Hattem 5 nog veel ruimte is voor verbetering. Toch zijn de verliespartijen snel vergeten en kijken de mannen er weer uit naar de volgende trainingen en wedstrijden.

Een ieder is ervan overtuigd dat Ook het 5e na een periode van aanpassen aan het seniorenvoetbal punten gaat pakken. Wanneer en hoeveel punten dat gaan worden is nog even de vraag. Aan het enthousiasme en het verwerken van nederlagen kunnen we in onze vereniging een voorbeeld aan kan nemen zijn van deze jongens. Het is mede om deze reden dat het begeleidingsteam erg trots op de mannen en blij met de grote supportersschare die de wedstrijden volgen en aanmoedigen. Op naar een mooie volgende wedstrijd

De pasfoto op de digitale spelerspas in de Wedstrijdzaken app kan tussen 1 juli en 1 november worden veranderd. Elk spelend lid van jouw vereniging moet uiterlijk 31 oktober een correcte en actuele spelerspasfoto heeft. Alle zaal- en veldvoetballers van de leeftijdscategorie Onder 13 en ouder hebben een pasfoto nodig op hun digitale spelerspas.

Er zijn verschillende manieren om de spelerspasfoto te wijzigen of toe te voegen:

Leden/spelers: Zij kunnen zelf in de Voetbal.nl app en in de KNVB Wedstrijdzaken app een spelersfoto toevoegen of wijzigen.
Teammanagers: Teammanagers kunnen voor alle spelers uit het team de spelersfoto’s toevoegen of wijzigen. Dit gaat via de KNVB Wedstrijdzaken app.
De ledenadministratie: De ledenadministrateur van de vereniging kan in Sportlink Club spelersfoto’s toevoegen of wijzigen.

Na zes wedstrijden staat v.v.Hattem JO11-2 bovenaan de ranglijst met slechts 1 punt voorsprong op de nummer 2 en 3.
De laatste speelronde speelt de top vier van de competitie tegen elkaar om uit te maken wie er er zich uiteindelijk kampioen mag noemen en zal promoveren.
Deze zaterdagochtend speelt Hattem in Oene om 08.30 tegen de eerste selectie JO11 van Oene.
Na de warming up is de aftrap aan Hattem en wordt meteen goed gecombineerd in de richting van het doel van de tegenstander.
Na een goede steekpass van Stan komt Yari via links meteen door en schiet al na 1 minuut de bal tegen de touwen en tankt het team vertrouwen door de snelle 0 -1.
Na dit doelpunt gaan ze door met waar ze de de hele competitie al goed in zijn en is er van wedstrijdspanning geen sprake meer. De ene aanval is nog mooier dan de andere en binnen no time is de stand 0-4 voor v.v.Hattem.
 
Wanneer het 2e kwart is begonnen ziet het er voetballend weer erg mooi uit met goed samenspel en een paar mooie aanvallen zonder dat er gescoord wordt.
Het team van Oene blijft zijn best doen en na een goede uitbraak wordt er gescoord en brengen ze de stand op 1 – 4.
Hattem trapt af en laat zich niet van de wijs brengen door het tegendoelpunt.
Na een goede actie van Pieter zet hij zichzelf alleen voor de keeper en maakt er 1-5 van waarna niet veel later een mooie aanval volgt over rechts waar Vinn de bal uitstekend terug legt op de vrijstaande Stan die in één keer op doel schiet. De bal vliegt via de binnenkant van paal in het doel 1-6.
Na weer een mooie aanval over de linkerkant is Yari er voor de zoveelste keer vandoor en schiet de bal binnen 1-7. Hierna doet Oene wat terug wanneer de bal in de kluts wordt binnen gewerkt 2-7. De wedstrijd kabbelt voort en beide teams weten nog 1 keer te scoren. Eindstand is dan ook een overtuigende 3-8 overwinning. Met deze winst hoefde er niet op andere uitslagen gewacht te worden en kon het team als kampioen de thuisreis naar Hattem kon aanvangen.

Voor Hattem stond de uitwedstrijd tegen Swift ’64 op het programma. De polderbewoners hadden in de eerste drie wedstrijden nog niet verloren en deze status werd in de wedstrijd tegen de selectie van trainer ten Hove in stand gehouden. Nadat de eerste helft voor de thuisploeg was, bleek Hattem de bovenliggende partij na de rust. De uiteindelijke puntenverdeling is in dit kader dan ook goed uit te leggen al had Hattem nog bijna de volle buit gepakt ware het niet dat de inzet van Brem de Boer via de onderkant lat het veld weer in sprong.

Hattem kent mindere eerste helft
Vanaf de beginfase van de wedstrijd heeft de thuisploeg veel de bal en oogt Hattem wat nerveus. Swift heeft dan ook de eerste mogelijkheid al gaat het afstandsschot over het doel van Alec van Dijk. Hattem komt er daarna nog even uit maar zonder gevaarlijk te worden waarna de thuisploeg al snel de openingstreffer op het scorebord zet. De Hattem-verdediging staat niet goed wanneer een voorzet vanaf de zijkant wordt ingebracht door Swift. Aanvoerder Verhoeven staat helemaal vrij net buiten het doelgebied en kan de bal vrij rustig langs Hattem-doelman van Dijk in de verre hoek prikken. Het eerste gevaar van Hattem komt halverwege de eerste helft nadat Wesley van Winsum een voorzet bij Felix Noordberger krijgt. Zijn inzet wordt echter nog net op tijd door de Swift-verdediging tot hoekschop verwerkt. Het is de opmaat dat Hattem wat meer balbezit heeft waardoor het aanvallend kan denken. Het is wel duidelijk dat de grensrechter van de thuisclub geen timmerman is waardoor veel aanvallende intenties worden afgevlagd en de scheidsrechter deze vlagsignalen overneemt. Om wat meer grip te krijgen op het spel wisselt trainer ten Hove na een half uur. Felix Besseler verlaat het veld en zijn plek wordt ingenomen door Jort Steenman. Hattem kan in het laatste kwartier wat meer druk ontwikkelen al levert dit nog geen echte kansen op.

Na rust een beter Hattem
Direct na rust laten de geel-blauwen zien wat de intenties zijn en komt er gevaar via Wesley van Winsum. Aan de andere kant is Swift ineens dichtbij de 2-0 wanneer Jesse Betaze onbedoeld de bal mist in zijn poging de bal terug te spelen op doelman van Dijk, maar gelukkig is Jerensly Hooi op tijd aanwezig om de meubelen te redden. Hattem is op zoek naar mogelijkheden al komen hieruit om de één of andere reden geen kansen. Met nog een kwartier officiële speeltijd is Wesley van Winsum evenwel dichtbij de gelijkmaker. Op een voorzet van Rick Dalhuisen reageert de verdediging van Swift niet adequaat genoeg en kan Wesley ineens afdrukken. De Swift-doelman staat echter goed en kan redding brengen. Redt hij hier nog goed; even later is niet attent genoeg op een afstandsschot van de ingevallen Bram de Boer. Het schot, met onderweg een verraderlijke stuit, is prima waardoor de doelman de bal niet onder controle krijgt en hij moet toekijken dat de bal pardoes in het doel verdwijnt; 1-1. De geel-blauwen proeven dat er meer te halen is en gaan vol voor de winst al worden veel pogingen in de kiem gesmoord door vermeend buitenspel. Swift beperkt zich in deze fase tot verdedigen en probeert met de lange bal nog voor een aanvallende verrassing te zorgen. Dit zonder resultaat. Hattem is kort voor tijd nog dichtbij de volle buit als Bram de Boer bijna zijn 2e doelpunt van de middag maakt. Na matig uitverdedigen door Swift valt de bal voor zijn voeten, denkt niet na en drukt af. Zijn schot raakt de onderkant van de lat en stuitert vervolgens weer het veld in. Niet lang daarna is het de ingevallen Michael Nieuwenhuis die met een schot vanaf schuin voor het doel de verre hoek zoekt. Ook hij ziet de bal op aluminium belanden waardoor de eindstand een feit is.

Een wedstrijd met twee gezichten

Ondanks de goede tweede helft moet ook gezegd dat Hattem voor rust onvoldoende heeft kunnen brengen om overall gezien aanspraak te maken op de volle winst. Toch een pluim dat het in de 2e helft uit een ander vaatje tapt waardoor een gelijkspel werd behaald. Op 21 oktober speelt Hattem in de bekercompetitie thuis tegen DKB uit De Krim, aanvang 14.30 uur.

Zaterdag 7 oktober speelde v.v.Hattem JO12-1 haar laatste wedstrijd van fase 1 tegen Robur et Velocitas JO12-1. Na vorige week zaterdag toen er in een wedstrijd vol strijd en beleving en met vlagen erg mooi voetbal van directe concurrent ZAC JO12-1 met 4-2 gewonnen werd gewonnen was de laatste wedstrijd er één van omgaan met spanning.

De wedstrijd tegen Robur et Velocitas (één van de eerste voetbalverenigingen in Nederland) stond vooral bol van de spanning, maar ook de 6e wedstrijd werd in een overwinning omgezet en stond er een 3 – 1 stand op het scorebord waarna spelers en begeleiding hun ongeslagen kampioenschap in de 1ste klasse konden vieren.

 

 

Koploper Zeewolde met twee keer winst sinds de start van deze competitie met een positief doelsaldo van 8 goals was naar Hattem gekomen om niet te verliezen. Vooral loerend op fouten van de tegenstander, dat naar later bleek de oorzaak werd van de 1-3 thuisnederlaag. V.v.Hattem werd zeker niet weggespeeld maar kende te weinig stootkracht om de goede keeper van Zeewolde echt pijn te doen. Op het laatst werd het nog spannend, mistte Hattem in de 90ste minuut de kans op 2 – 2 uit een alles of niets poging en besliste Zeewolde uit de counter en maakte de 1 -3 waarmee  het een verdiende overwinning was van onze gasten uit de polder.

 

De eerste helft was gelijk opgaand met balbezit 50-50 en de eerste kans voor v.v.Hattem in de 7e minuut waarbij Wesley van Winsum onbesuisd overschoot. Helaas door het niet uithalen van de kort genomen cornervoorzet en niet lijfelijk dekken of tegenhoudend kwam Zeewolde in de 10e minuut op 0-1 door een kopbal van Tim Koelewijn die keeper Alec van Dijk kansloos liet. Door een foute inpasbal op het middenveld door v.v.Hattem en daardoor te veel spelers voor de bal kon Zeewolde counteren en met een knappe passeerbeweging op de 16 meterlijn scoorde de spits Collin van de Brink in de lange hoek al in de 34ste minuut de 0-2 op het digitale scorebord wat tevens ook de ruststand was.

 

De tweede helft voerde Zeewolde het baltempo verder op en werd de Hattemers teruggedrongen en moest zich daardoor beperken door tegenhouden van de tegenstander en optie om te gaan counteren. Duidelijk was ook te zien dat sommige bekende eerste elftalspelers bij v.v.Hattem nog niet aan het energieke voetbalniveau van vorig seizoen kunnen tippen en dat heeft een behoorlijk effect op het team eindresultaat. Alec van Dijk voorkwam dat Zeewolde al vroeg in de wedstrijd in de 59ste minuut de 0-3 kon maken. Dankzij Jarri Dunnink beste man aan v.v.Hattem zijde deze middag werden er een nog aantal doelrijpe kansen gecreëerd. De wissels die door trainer Arjan ten Hove werden ingebracht hadden een positief effect op het wedstrijdbeeld en uit een mooie aanval en assist van Jari Dunnink scoorde Keven Veger in de 75ste minuut knap een treffer voor Hattem.

Er kwam wat meer schwung en inzet vanuit het team en de vraag of een gelijkspel nog zou kunnen lukken. Met een goede invalbeurt van Bram de Boer na een jaar blessureleed en zijn assist in de 77ste minuut schoot Jari Dunnink net naast het Zeewolde doel. In een ultieme poging toch de gelijkmaker te forceren liep v.v.Hattem tegen een counter aan en was het invaller Frits van Esveld die in de 90ste minuut de eindstand op 1-3 bepaalde en daarmee dit resultaat in de analen liet verdwijnen. Onder leiding van een goede scheidsrechter Marcel Driessen kan er teruggekeken worden op een sportieve wedstijd met slechts drie gele kaarten voor het tegenhouden van een tegenstander waarbij v.v.Hattem er twee kreeg.

 

Het is de Week van de Scheidsrechter! Een week waarin wij de scheidsrechters de extra aandacht en waardering geven die zij zo hard verdienen. Want zonder scheidsrechters en assistenten, geen voetbal en fairplay op de velden en in de zaal!
Dat er elk weekend iemand klaar staat om wedstrijden in goede banen te leiden lijkt misschien vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. In het afgelopen seizoen 2022/’23 vonden er landelijk meer dan een half miljoen voetbalduels plaats! In al deze wedstrijden stond er iemand aan de aftrap die veel plezier beleeft aan zijn hobby: voetbalwedstrijden fluiten. Daarom kunnen we niet vaak genoeg zeggen: #scheidsbedankt.
Wij spreken onze grote dank aan onze scheidsrechters uit en zijn enorm blij dat zij elke zaterdag weer paraat staan. Onze scheidsrechters zijn onmisbaar: #scheidsbedankt

Garage Ramaker Hattem en N.O. Veluwe vertegenwoordigt het merk Toyota voor Hattem en N.O. Veluwe. U kunt bij ons terecht voor nieuwe en gebruikte Toyota’s. Al 80 jaar een begrip in Hattem en Omstreken! Heeft uw auto onderhoud of APK nodig? Wij onderhouden alle merken. U bent van harte welkom bij ons.

Johan Ramaker
Uw Toyota (Auto)specialist
Crunershof 1
8051 SX Hattem
Tel. 038-4441993

Hattem mocht aantreden tegen Zwart Wit ’63 uit Harderwijk. Een team waar de 1ste oefenwedstrijd in de voorbereiding met 0 -4 van verloren werd tijdens de Veluwade in Hierden.
De kans om revanche te nemen..

Hattem begint goed aan de wedstrijd, neemt het initiatief en binnen 10 minuten heeft de ploeg twee kansen om de openingstreffer te maken. Eerst is het Giovan Draijer die zijn schot te weinig vaart meegeeft, even later is het Jari Dunnink die een vrije schietkans krijgt en de bal net aan de verkeerde kant van de paal naast het doel ziet verdwijnen.
Sam Broekhuis komt nog een keer vrij voor de keeper maar ziet zijn inzet gestopt worden door de keeper.
Na een kwartier een aanval over rechts via Hampo Alexanian waarbij hij 2 verdedigers passeert en vanuit een lastige hoek schiet waarbij zijn inzet in het zijnet eindigt. Jari is even later nog een keer dichtbij een doelpunt na een kopbal van Wesley van Winsum neemt hij de bal volley uit de lucht die spijtig naast het doel beland.
Uit de tegenaanval wordt Zwart Wit gevaarlijk en wordt het gescoorde doelpunt afgekeurd wegen een overtreding op Jesse Betaze.
Hattem raakt vanaf dat moment de grip op de wedstrijd kwijt en Zwart Wit komt almaar beter in de wedstrijd.
10 min voor rust is er een goede combinatie van Zwart Wit waar de verdediging van Hattem geen antwoord op heeft. De vrijgespeelde aanvaller wordt nog aangetikt waarna de goed leidende scheidsrechter Yildiz naar de strafschopstipt wijst. Hoewel keeper Alec van Dijk de goed genomen strafschop nog keert wordt er in de rebound en niet voldoende alert reageren van Hattem alsnog raak geschoten. Kort na de 1 – 0 is het rust.


Hattem begint de 2e helft nog scherp. In het veld gekomen zijn Bram van Regteren en Kevin Veger.
Na enige tijd zakt het niveau weg en nadat Zwart Wit vrij kan combineren en een voorzet van links niet gepareerd kan worden door Jesse kan de vrijstaande aanvaller de bal vrij de 2 – 0 in het dak van het doel schieten.
Hattem probeert maar is niet meer bij machte.. Hij blijft achter de feiten aanlopen en wanneer de bal bij het uitverdedigen pardoes voor de voeten van een aanvaller van Zwart Wit valt is met de 3 -0 het verzet van Hattem gebroken. Hattem valt nu ver weg en incasseert nog een 4 en 5e tegentreffer.
Voor de jonge ploeg van Hattem een lesje effectief voetbal. De volgende wedstrijd is het treffen in Hattem tegen kampioenskandidaat Zeewolde dat de ranglijst aanvoert met 2 overwinningen en 8 doelpunten voor en 0 tegen.

Na poulefase van de beker met 3 overwininning winnend te hebben afgesloten was het wachten op de loting. Ten burele van de KNVB was er in de grote vissenkom tussen de vele balletjes er één balletje met de naam “v.v.Hattem”. Leuk te vertellen dat er een thuiswedstrijd is geloot en wel tegen v.v.DKB uit de Krim, dat uitkomt in district Noord 3e klasse D.

De wedstrijd zal zaterdag 21 oktober in Hattem om 14:30 uur gespeeld worden.

 

Afgelopen zaterdag was het zover, na wat oefenen- en bekerwedstrijden ging de eerst officiële competitiewedstrijd van het vijfde van start. Met een bijna volledige selectie (Rasim was afwezig), gingen wij op bezoek bij HTC Holtenbroek Tuinders Combinatie.

Wij kwamen er gelijk achter dat wij bij de v.v.Hattem erg verwend zijn met onze velden. Het veld waar vandaag op gespeeld moest worden was echt een knollenveld. Dit was voor de meeste spelers al een ergernis dat aan het begin van het seizoen al de velden zo slecht kunnen zijn.

Na de warming up (die wel heel erg slecht werd uitgevoerd) kon na controle van de spelerspassen de wedstrijd beginnen. Onverwacht kwam Hattem zeer goed uit de startblokken, dat resulteerde in mooi combinatievoetbal een paar dotten van kansen. Onze spelers gooiden zoveel energie in de wedstrijd dat na tien minuten wel leek dat alle krachten waren verdwenen.

HTC nam het heft in handen en werd soms zeer gevaarlijk. Door goed keeperswerk van onze Daan Mulder en goede verdedigend werk van onze achterhoede bleef de stand nog waar wij ook mee zijn begonnen.

Uit een goed opgezette aanval via ons middenveld werd Jasper goed aangespeeld en haalde verwoestend uit vanaf de rand 16 meter, strak in de kruising en onhoudbaar voor de keeper.

De eerste goal voor Hattem 5 is een feit. De goal werd gevierd alsof de Europa Cup is gewonnen. Na de goal was het tijd om enkele wissels toe te passen. Het technisch beleid is dat iedereen even veel speeltijd krijgt. Na de wissels raakten wij de grip op de wedstrijd helemaal kwijt. Veel jongens hadden wel uitleg gehad wat er van hen werd verwacht in het veld. Toch was het zoeken naar de juiste balans en dat ging niet helemaal goed. Hierdoor kon HTC snel de gelijkmaker scoren en niet veel laten de voorsprong weten te bewerkstelligen. In de rust werd er benadrukt wat er wel goed ging in de eerste helft (opbouwen van achteruit/ samenspel).

Fysiek kunnen wij altijd nog niet even goed mee, maar daar zal de komende weken aan gewerkt worden. Wederom werd er gewisseld, nu vooral spelers die helemaal uitgeput waren. De wisselspelers pakten dit goed op en er kwamen wederom grote kansen voor v.v.Hattem die niet werden benut. Ook werkte de scheidsrechter niet mee, door ons geen penalty te geven voor overduidelijk hands in het strafschopgebied. Na wat gesputter van het niet krijgen van de penalty ging de boys toch door om de gelijkmaker proberen te maken. HTC maakte gebruik van de ruimte die ontstond en wist zodoende nog de 3-1 en de 4-1 te scoren. De wedstrijd gaat de geschiedenisboeken in als wedstrijd met veel kansen en veel energie van de jongens. Hopelijk zal het niet te lang duren voordat er gewonnen gaat worden, maar geduld is een schone zaak. De technische leiding is ondanks het verlies, erg trots op de mannen. Komende weekend spelen wij thuis. Kom gerust eens kijken

De eerste wedstrijd van de competitie is door Hattem winnend afgesloten. Het vorig seizoen uit de 2e klasse gedegradeerde ZAC werd met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd. In de eerste helft waren beide teams aan elkaar gewaagd en gingen beide teams rusten met de een gelijke stand. Ondanks dat Hattem het in het 3e kwart van de wedstrijd lastig had en ZAC meer balbezit had, wisten de geel-blauwen met nog een kwartier te spelen op voorsprong te komen en uiteindelijk de volle buit binnen te halen.

Weifelende start wedstrijd
Hattem kende een wat weifelende start van de wedstrijd alsof het ontzag had voor de tegenstander. Het speelde onbedoeld wat nerveus en daardoor ontstonden veel situaties met balverlies. Na een kwartier was deze fase min of meer verleden tijd en gooide het de schroom van zich af. Giovan Drayer kwam over rechts gevaarlijk door en het was jammer dat Jari Dunnink net te laat kwam op zijn goede strakke voorzet. Beide teams vochten verbeten duels uit op het middenveld waar beide pokerden dat het balletje een keer goed tussendoor zou vallen. Hattem maakte hier halverwege de eerste helft resoluut een einde aan. Na een goede opening via Wesley van Winsum over de linker flank vond hij Jort Steenman in de as. Na een mooi pass van hem op de opkomende Hampo Alexanian wist laatstgenoemde zich langs twee verdedigers te wurmen en vond hij met een afgemeten schot de verre hoek en liet hij de ZAC-doelman kansloos. Lang kon Hattem niet genieten van de voorsprong. Na een hoekschop en een goede kopbal naar de vrijstaande Balster, zette hij ZAC weer op gelijke hoogte. Kort voor rust leek Wesley van Winsum voor gevaar te kunnen stichten maar werd hij nog net buiten het strafschopgebied gevloerd. De aansluitende vrije trap leverde helaas niets op zodat het 1-1 bleef bij de rust.

Hattem heeft het lastig, maar pakt de volle buit
Het team van Hattem is van zins om na de rust meer druk te zetten op het doel van ZAC krijgt nog een kans via Wesley van Winsum (schot geblokt) maar moet toch toestaan dat de wapendragers uit Zwolle meer balbezit hebben. Hattem raakt in deze fase te snel de bal kwijt en ZAC komt hierdoor in een overwicht wat overigens nog niet resulteert in kansen. Door de entree van Felix Noordberger voert trainer ten Hove tegelijk wat omzettingen door en Hattem komt weer wat beter in de wedstrijd. Giovan Drayer ziet zijn mooie actie over de rechter flank niet worden beloond maar even later is er evenwel voor Hattem de kanteling in de wedstrijd. Na een opbouw via Hampo Alexanian weet hij Giovan Drayer te bereiken die zich met een weergaloze actie vrij weet te draaien van zijn tegenstander en vervolgens met een afgemeten schot de verre hoek vindt. Op een goed moment in de wedstrijd neemt Hattem hierdoor weer de leiding. ZAC wisselt hierop uiteraard aanvallend en probeert wat te forceren. Bijna heeft dit resultaat als een foute inspeelpass bij de voorwaartsen van ZAC beland en heeft Hattem geluk dat het afstandsschot op de lat uiteen spat. Doordat ZAC wat meer aanvallend speelt krijgt Hattem meer ruimte. Wordt eerst nog een doelpunt van Felix Noordberger afgekeurd, even later is het dan toch 3-1. Felix Noordberger weet zich met een man in zijn rug goed vrij te draaien en maakt oog in oog met de ZAC-doelman geen fout.

 

Mooie start van de competitie

Gelet op het feit dat het gedegradeerde ZAC op voorhand als lastig werd beschouwd, is deze overwinning een mooie opsteker voor de selectie van trainer Arjan ten Hove. De drie punten blijven dus in Hattem en voor volgende week staat de uitwedstrijd tegen Zwart Wit ’63 uit Harderwijk op het programma wat ook haar eerste competitiewedstrijd wist te winnen.

De opstelling van Hattem: Alec van Dijk, Hampo Alexanian (Bram v. Regteren/84), Jerensley Hooi, Jesse Betaze, Rick Dalhuisen, Jort Steenman, Jort Blankvoort (Felix Noordberger/57), Jari Dunnink (Kevin Veger/84), Giovan Drayer, Sam Broekhuis (Felix Besseler/46) en Wesley van Winsum (Sietse Witteveen/78).